Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo ASP
Illustrasjon av lege og pasient

Kvalitetsforbedringsprogram

Riktigere antibiotikabruk i kommunene (RAK)

Riktigere antibiotikabruk i kommunene (RAK) er et kvalitetsforbedringsopplegg for fastleger, der målet er å oppnå en riktigst mulig bruk av antibiotika i allmennpraksis.

RAK består av

  • En individuell antibiotikarapport som fastlegene selv kan hente ut via Helseaktørportalen. Få en kort introduksjon til rapporten i denne videoen (vimeo).
  • Årlige og gratis 6-timerskurs bestående av e-læringskurs og opplegg for ett gruppemøte i fastlegenes smågrupper. Årets kurs ble lansert under Primærmedisinsk uke 2024 og fokuserer på utfordringer ved bruk av smalspektret penicillin – penicillinallergi, bitter smak, risiko for terapisvikt – og hvordan man kan løse disse. Du finner kurset her: PAST Penicillin - allergi, smak og terapisvikt • SKIL - Senter for kvalitet i legetjenester
  • Et 15-timers klinisk emnekurs/kvalitetspakke bestående av e-læringskurs og opplegg for tre gruppemøter i fastlegenes smågrupper. Dette kurset er under revisjon, og relanseres høsten 2024. Kurset vil ligge på SKILs kursplattform.

Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) fikk i oppdrag å utvikle og gjennomføre RAK via regjeringens Handlingsplan mot antibiotikaresistens i 2016, les mer nedenfor. Fra 2023 har vi jobbet med å videreutvikle RAK fra et engangsprosjekt til et permanent tilbud til fastlegene. Målet vårt er at flest mulig fastleger ser på og diskuterer egen antibiotikabruk årlig.

I Regjeringens handlingsplan mot Antibiotikaresistens (regjeringen.no) fra 2016 fikk Antibiotikasenteret for Primærmedisin (ASP) blant annet hovedansvaret for å organisere et kvalitetsforbedringsprosjekt i allmennpraksis, for å bidra til det nasjonale målet om å redusere antibiotikabruken i befolkningen med 30 prosent, innen utløpet av 2020. Med bakgrunn i dette startet ASP intervensjonen Riktigere antibiotikabruk i kommunene (RAK), i samarbeid med Senter for Kvalitet i Legekontor (SKIL). 

Riktig bruk av antibiotika er en viktig og krevende del av norsk allmennpraksis. 85 prosent av all antibiotikaforskrivning skjer i allmennpraksis og legevakt, og det er her vi kan gjøre den største innsatsen for å få ned forskrivningen. 

RAK startet opp fylke for fylke, der lederne for fastlegenes etterutdanningsgrupper ble inviteret til et oppstartmøte. Gruppelederne ledet deretter sine gruppemedlemmer gjennom kurset. 

RAK-kurset bestod av tre gruppemøter på tre skoletimer med forutgående to timers e-læringskurs – totalt 15 skoletimer, hvor man fikk følgende: 

  • Oppdatert klinisk kunnskap om området 
  • Bedre oversikt over egen antibiotikaforskrivning 
  • Innføring i kvalitetsarbeid for å øke kvalitet i egen praksis 

Kurset var praksisnært og fokuserer på de vanligste luftveis-, urinveis- og hudinfeksjonene. 

En vesentlig del av gruppearbeidet var knyttet til en rapport om den enkeltes antibiotikaforskrivning for en gitt periode på 12 måneder, basert på data fra Reseptregisteret. Det ble også generert en oppfølgingsrapport som viste endring i antibiotikaforskrivningen i de seks månedene etter kursstart. Rapportene viste også hvordan man lå an i forhold til de andre i gruppen og fastleger ellers i landet. 

RAK intervensjonen startet opp i Buskerud i november 2016, og innen utgangen av 2020 har alle fastleger i landets fylker fått tilbud om å delta. Av omkring 5 000 fastleger har RAK intervensjonen hatt 1988 påmeldte fastleger. 

 

 

Sist oppdatert 21.11.2024