Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo ASP

Statistikk

Her finner du statistikk over antibiotikabruk og antibiotikaresistens på norske sykehjem.

Fylkesvis oversikt over deltagende sykehjem

Under ser du en oversikt over antall deltagende sykehjem i RASK per fylke. Alle fylkene har minst ett deltagende sykehjem. Totalt er det litt over 240 sykehjem på landsbasis som deltar i RASK per 1.1.2025.

Et kart som viser prosentvis deltagelse per fylke, altså hvor mange sykehjem som er med i RASK justert for totalt antall sykehjem i fylket, er noe vi arbeider med og håper å kunne presentere ila våren.

Kart
Kart som viser fylkesvis oversikt over antall deltagende sykehjem per 1.1.2025.

Definisjoner i rapporten

Salgsstatistikk fra apotek inneholder ikke indikasjon for legemidler, altså hvilken tilstand/diagnose medikamentet er gitt for. For å få et bedre bilde av hvordan antibiotika forskrives har vi laget en grov gruppering av antibiotika i teoretiske indikasjonsgrupper. Når vi ser på aggregert statistikk (dvs. for flere sykehjem, store befolkningsgrupper eller over tid) vil disse grupperingene gi et godt bilde av hvordan antibiotika forskrives.

Her har vi inndelt «gunstig» antibiotika etter hva vi antar er gunstig når det gjelder resistensutvikling og etter hva som anbefales i norske retningslinjer. Vi kunne eventuelt benyttet begrepene «smal- og bredspektret», men det er stor internasjonal diskusjon rundt hva som eventuelt skulle vært inkludert i gruppen smalspektret antibiotika.

Gunstige antibiotika er benzylpenicillin, fenoksymetylpenicillin, pivmecillinam, mecillinam, trimetoprim, trimetoprim-sulfa og nitrofurantoin.

DDD står for definerte døgndoser og er en standard måleenhet for å sammenligne legemiddelbruk. Én DDD tilsvarer den gjennomsnittlige vedlikeholdsdosen per dag for et legemiddel når det brukes til hovedindikasjonen hos voksne. Når vi måler DDD i forhold til 100 liggedøgn, får vi et bilde av antibiotikabruken per 100 pasientdøgn på sykehjem. Dette gjør det mulig å evaluere effekten av tiltak satt i RASK-programmet.

For eksempel har pivmecillinam (J01CA08) DDD = 600 mg. Hovedindikasjonen er urinveisinfeksjon. Anbefalt daglig dose er 200 mg x 3, dette gir en døgndose på 600 mg. Noen kan bruke mer og noen mindre, men gjennomsnittsdosen vil være 600 mg. DDD er altså ikke en eksakt verdi men et internasjonalt kompromiss basert på tilgjengelig dokumentasjon. Informasjon om DDD-verdien finnes her.

 

Sykehjem kan være vidt forskjellig med hensyn til andel langtids- og korttidsplasser. Noen institusjoner er «blandet» med både langtids- og korttidsplasser. Dette kan spille en stor rolle for antibiotikabruken – det brukes mer antibiotika til korttidsbeboere. For å få en mer sammenlignbar og korrekt forbruksstatistikk, har vi delt inn sykehjemmene som følger:

Blandingssykehjem = Sykehjem som har mer enn 20 % korttidssplasser av totalt antall sengeplasser på institusjonen.
Langtidssykehjem = Sykehjem som har mindre enn 20 % korttidsplasser av totalt antall sengeplasser på institusjonen.

Til nå har rapportene vært gruppert etter helseregion og type sykehjem. Etter tilbakemelding fra flere deltagere ser vi nå på andre måter å sortere på. En av mulighetene vi utforsker er å sortere rapportene fylkesvis. Det vil si at når du mottar rapporten, ser du statistikk for alle sykehjemmene i ditt fylke, uavhengig om sykehjemmet er definert som korttid eller langtidssykehjem. Dette håper vi å få istand ila høsten 2025.

 

 

Sist oppdatert 20.02.2025