Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Ressurser

Her finner du ressurser som kan være nyttige i antibiotikastyring

Er det behov for antibiotikastyring?

En rekke internasjonale og nasjonale publikasjoner viser at minst 30% av antibiotikabruken har manglende indikasjon eller er feil (1, 2). Dette bidrar til dårligere behandlingsresultater for pasientene og utvikling av antibiotikaresistens (3, 4)

  1. Drivers of Irrational Use of Antibiotics in Europe – Machowska, A – International Journal of Environmental Research and Public Health, 2019
  2. Identifying targets for antibiotic stewardship interventions through analysis of the antibiotic prescribing process in hospitals – Wathne, JS – Antimicrobial Resistance & Infection Control, 2020
  3. The association between adherence to national antibiotic guidelines and mortality, readmission and length of stay in hospital inpatients – Wathne, JS – Antimicrobial Resistance & Infection Control, 2019
  4. Understanding the mechanisms and drivers of antimicrobial resistance – Holmes, A – The Lancet, 2016

Har antibiotikastyring effekt?
Oppsummerte kunnskapsoversikter viser at antibiotikastyring kan bedre antibiotikabruken og behandlingsresultatene for pasientene (1-3). Flere av studiene som ligger til grunn for disse oversiktene er imidlertid heftet med systematiske skjevheter («biases») og resultatene må tolkes med forsiktighet.

  1. Interventions to improve antibiotic prescribing practices for hospital inpatients – Davey, P – Cochrane Library, 2013
  2. Interventions to improve antibiotic prescribing practices for hospital inpatients – Davey, P – Cochrane Library, 2017
  3. Current evidence on hospital antimicrobial stewardship objectives: a systematic review and meta-analysis – Schuts, E – The Lancet Infectious Diseases, 2016

 

Flere tiltak er aktuelle og som oftest benyttes en kombinasjon av tiltak. 

Undervisning 
  • Undervisning innen aktuelle emner sikrer nødvendig kompetanse, men studier viser at undervisning alene fører ikke til endring av praksis.  
  • E-læringskurset, «Antibiotikabruk i sykehus» ligger i Læringsportalen og kan benyttes av den enkelte og som gruppeundervisning.
  • Webinarer kan også brukes til undervisning.
 Audit/feedback 
  • Audit er en systematisk kartlegging av hvordan fagpersonells praksis er i forhold til en definert standard og resultatet av kartleggingen presenteres for fagpersonellet.
  • Les mer om audit/feedback her.
Academic detailing
  • Innebærer at fagpersoner besøker klinisk personell i enheten deres og diskuterer beste praksis innen et område, gjerne basert på pasientkasus.
  • Les mer om academic detailing her

  • Bruk av elektronisk kurve, for eksempel ved innføring av forskrivningspakker eller av obligatorisk diagnosesetting. 

Restriktive tiltak betyr at valgmuligheter begrenses. Eksempler på slike tiltak er at en spesialist må konsulteres før visse antibiotika kan forskrives, typisk de mest bredspektrede midlene, eller at enkelte midler ikke er tilgjengelige på utvalgte enheter. I mikrobiologien kan et restriktivt tiltak være at et prøvesvar ikke gir resistenssvar for enkelte antibiotika.

 

Det amerikanske smittevernsenteret, CDC, har utviklet et e-læringskurs som er tilgjengelig på nettsidene deres

Kurset har 13 moduler med varighet fra 30 til 60 minutter. Tre moduler går gjennom basale prinsipp for antibiotikastyring. Syv moduler har fokus på antibiotikastyring i forskjellige sektorer i helsevesenet, som primærhelsetjenesten og sykehus. I de øvrige tre modulene er det fokus på rasjonell diagnostikk og behandling ved forskjellige infeksjonsdiagnoser, som luftveisinfeksjoner. Innholdet i kurset er fundert på- og referer til vitenskapelige studier.

Kurset finner du her: CDC’s Antibiotic Stewardship Training Series

 

Antibiotikateamet på OUS har utviklet en rekke dokument som kan være nyttige i arbeidet, blant annet tiltakspakker for forskjellige profesjoner og oppskrift for kartlegging av antibiotikaforskrivning (audits). Disse er tilgjenglige her: 

eHåndbok - Tips fra antibiotikateam (ous-hf.no)

Her kan du finne opptak av webinarer NSAS har arrangert. Temaene strekker seg fra "Antibiotika - hva må du vite" til "Sykepleiere og antibiotikastyring" og "Antibiotikaresistens".

Webinarer i regi av NSAS 

Her kan du finne siden vår med informasjon om resistens, gentamycin, penicillinallergi og mye mer.

NSAS' fagressurser

Det være vanskelig å huske hvilke klasser som er bredspektret og resistensdrivende, og hvilke som er smalspektrede og mer økologisk gunstige. I den anledning har helsepersonell i Helse Bergen og Kompetansesenteret for Smittevern Helse Nord (KORSN) utarbeidet plakatene under:

AB-plakat-KORSN.pdf

AB-plakat-Helse-Bergen.pdf

e-læringskurs: Antibiotikabruk i sykehus

NSAS har utarbeidet et e-læringskurs om antibiotikabruk i sykehus. Kurset gir en innføring i rasjonell antibiotikabruk, og bruk av antibiotikaretningslinjen. Målgruppen for kurset er sykehusleger som forskriver antibiotika, farmasøyter og sykepleiere som har oppgaver innenfor, eller interesse for rett antibiotikabruk. 

Kurset skal være tilgjengelig via de ulike læringsportalene i helseregionene og tar ca 15 minutter å gjennomføre. 

Antibiotikabruk i sykehuset
Form, ikon
Sist oppdatert 06.03.2025